horní banner
Včelaření na Hané

F.A.Q. aneb Č.asto K.ladené D.otazy o medu

Co je to med?

Med je produktem včel. Včely sbírají nektar z květů nebo medovici ze živých částí rostlin. Tyto šťávy přetvářejí a kombinují se svými specifickými látkami. Takto získaný produkt uskladňují a nechávají zrát v plástech.
Med je potravina přírodního sacharidového charakteru. Kromě jednoduchých cukrů obsahuje minerální látky, vitaminy, aromatické látky a také bílkoviny, tuky a celou řadou jiných látek.

Jaký med známe?

Podle původu místa a doby sběru známe med květový a medovicový.
Květový med je směsí nektaru různých rostlin, ale může být i jednodruhový (řepkový, jetelový, lípový atd.).
Medovicový med (označovaný jako lesní) pochází z medovice lesních stromů.

Který med je kvalitnější?

Na otázku nelze jednoznačně odpovědět. Oba druhy medu mají totiž pro zachování zdraví člověka obrovský význam.
Květový med má většinou světlejší barvu. Je snadno stravitelný díky většímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a fruktózy (ovocného cukru). Obsahuje pylová zrna rostlin, rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky. Je velmi vhodný pro děti, rekonvalescenty, sportovce aj.
Medovicový med je zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva obsažená v míze dřevin. Obsahuje větší množství minerálních látek a stopových prvků. Tento med je vhodný pro lidi s akutním nebo vleklým onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin je velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.

Proč některé medy krystalizují hned po vytočení a jiné poději?

Kvalitní a správně ošetřený med krystalizuje vždy. Je to známka jeho pravosti a kvality!
Květový med krystalizuje zpravidla dříve než medovicový. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. Vyšší obsah fruktózy a dextrinů způsobují u medovicového medu zachování tekutého stavu po delší dobu.

Znamená krystalizace medu jeho nižší kvalitu?

Ne! Krystalizace je přirozená vlastnost medu. Zkrystalizovaný produkt si uchovává všechny svoje vlastnosti a cenné látky.
Zkrystalizovaný med je možné zahřívat v otevřené sklenici ponořené do vodní lázně teplé nejvýše 45 °C. Při přehřátí medu (teplota nad 50 °C) se ničí některé hodnotné látky.

Co je to pastový med?

Pastový (od slova pasta) med je speciálně upravený produkt. Vzniká opakovaným mechanickým pohybem (mícháním). Tento pohyb řídí přirozenou krystalizaci medu a zmenšuje velikost krystalů.
Výsledkem míchání je plnohodnotný med krémové konzistence. Krémová konzistence medu se v průběhu času nemění. Pastový med je zpracováván bez zahřívání a bez jakýchkoli přísad. Zachovává si všechny látky a je stejně hodnotný jako "tekutý" med.

[Nahoru]

GeoURL © GVP 2006 I valid for XHTML 1.0 I valid for CSS level 2